Hva får du hvis du tar tidløse salmer og gir dem til et storband bestående av noen av de ypperste musikerne i regionen? Det finner du ut av på gudstjenesten på Dyrskuet. 

– Musikken på gudstjenesten er noe som skal passe for alle, lover trombonist Kaldo Kiis. 

Han er én av tre blad Kiis i storbandet som totalt består av ni musikere. 

Sønnen Kardo spiller nemlig saksofon, og skal til høsten begynne på rytmisk utøvende musikk ved Universitetet i Agder. Margot, kona til Kaldo, er vokalisten i bandet og er utdannet sanger og sangpedagog. Hun har lang erfaring innen spesielt jazz, men også pop. 

– Navnet «The Kiises» var et forslag fra andre medlemmer i bandet. Det er nesten litt flaut; det er jo flere andre med i bandet, understreker han. 

Se programmet for Dyrskuet

Nytt liv til gamle salmer

Lyden av tangenter, bass, trommer, trompet, trombone, saksofoner og sang danner lydbildet når The Kiises blir en sentral del av søndagens gudstjeneste på Dyrskuet. 

Sokneprest Sverre Lied deltar i gudstjenesten, som finner sted på hovedscenen på dyrskuplassen. 

Kaldo Kiis avslører at det ikke har vært en lett oppgave å gi seg i kast med å omarrangere kjente salmer som «Navnet Jesus» og «Det enda som bär».  

– Jeg er alltid kritisk når noen forandrer på salmer. sier han. 

– Men dette ble veldig bra, er han rask med å legge til. 

Det er trompetist Tore Bråthen som har arrangert musikken. Han er også musikalsk leder og trompetist i Christianssand Storband.

Konsertserie

Kaldo Kiis har hatt en storband-drøm helt siden han forlot Estland for 25 år siden. Han ringte til Tore Bråthen, og da gikk det slag i slag. 

The Kiises ble dannet i fjor og har allerede rukket å gjøre flere konserter rundt omkring. Bandet spiller jazz-, popkonserter og nå også på gudstjenester. For tiden gjør de en gudstjenesteserie kalt «Amazing Grace – aftensang i storbandstil», som de for et par uker siden hadde premiere i Trefoldighetskirken under Arendalsuka. Totalt spiller de på fem gudstjenester, i Farsund, Mandal, og Kvinesdal, i tillegg til de nevnte. 

Musikk og språk som døråpner

Musikken har vært en viktig døråpner for Kaldo Kiis. 

– Jeg har fått et stort nettverk i området, mange har jeg blitt kjent med gjennom musikken. 

Siden han forlot Estland i 1998 har han også bodd på Island sammen med kona Margot og vært rektor på tre musikkskoler på sagaøya. 

– Som utlending har jeg et viktig motto:  Vær involvert i samfunnet og tilpass deg. På alle mulige måter. Jeg har vært tolk for ukrainere som har kommet til Lyngdal og gitt dem tre råd for inkludering: Språk, språk, språk. Det åpner dører, sier han. 

Selv kan han kommunisere på intet mindre enn seks språk: Estisk, islandsk, norsk, russisk, finsk og engelsk. 

Som estlender har han blitt betatt av den norske salmekulturen. 

– Norske salmer er vakre. På gudstjenesten får du høre kjente norske salmer som folk kan synge med til, sier han. 

The Kiises er herved anbefalt.