Storfe fra Foss. Helge Tislavoll (til venstre) lover kortreist mat på Dyrskuet. Han får råvarene sine fra blant andre bonde Pål Gunnar Foss, som driver med storfe 5 kilometer unna Dyrskuplassen. (Foto: Knut Andreas Foss) 

Mens Jesus mettet 5000, går Helge Tislavoll for minst det dobbelte.

Av Erlend Haddeland (Media Sør)

Lyngdals egen stjernekokk har en misjon for dyrskuhelga: Å gjøre folkefesten i Lyngdal til et kulinarisk høydepunkt, både for barn og voksne. 

– Norsk mat brenner jeg for. Du trenger for eksempel ikke vårrull når du kan lage lefserull av fårekjøtt, sier Helge Tislavoll. 

Allerede en måned før Dyrskuet sparkes i gang er han godt i gang med planleggingen av meny og logistikk. Mannen bak matfavoritten God Middag i Handelsparken har alliert seg med en lokal bonde, fem minutters kjøretur unna dyrskueplassen.

Dyrskue-menyen 2022

Variert meny

På Foss i Lyngdal kommune har det stått en ungokse på beite i hele år, som ble slaktet i slutten av mai. Oksen har gått på beitet til Pål Gunnar Foss. 

– I Lyngdal har vi kjøttbønder i fleng, men ikke alle vet om dem. 

Han ramser opp noen av rettene som står på menyen: lasagne, biff stroganoff og kjøttkaker. 

– Og så skal vi lage ei skikkelig god kjøttsuppe. Det blir sesongens kål, rotgrønnsaker, poteter, gulrot, selleri og storfekjøtt. Ordentlig vestlandsk stil, sier han. 

Mengder av mat på ei helg

All maten skal tilberedes på God Middags produksjonskjøkken på Kvavik, for deretter å kjøres ned til matteltet. 

– Maten skal smake kvalitet. Vi skal prøve å fenge alle og ikke bli for ­fancy, lover han. 

Logistikken blir ei nøtt han jobber med å knekke, og han gleder seg stort til å ta på seg dette gigantiske oppdraget for å pirre ganene til både lyngdøler og tilreisende. 

Lyngdal Idrettslags håndballavdeling, som er ett av tre lag som arrangerer Dyrskuet, skal som tidligere år selge saftig grillmat. Det blir med andre ord noe for enhver smak. 

Hvor mange munner godeste Tislavoll og hans mannskap kommer til å mette i løpet av dyrskuhelga, er vanskelig å spå, men salgsstatistikk fra matteltet i 2019 viser at mange kommer sultne inn inngangsporten: 

1500–2000 lappekaker
nærmere 1000 komper
1100 porsjoner lapskaus

Kokken skal gjøre sitt ytterste for at matrettene fra tidligere år ikke blir savnet. 

– Vi skal gjøre folkefesten til et skikkelig Mat-Dyrskue. Her går vi all in, sier Tislavoll.