Dyrskuet i Lyngdal

Lange tradisjoner:

Dyrskuet i Lyngdal har tradisjoner så langt tilbake som 1857. I 1887 fikk Dyrskuet status som statlig dyrskue. I 2007 feiret vi 150 års jubileum og vi hadde da også ny publikumsrekord med hele 26.000 besøkende. I 2010 hadde vi ny publikumsrekord med 26.500 besøkende.

Dyr:

Det blir ikke Dyrskue uten dyr. Gjennom årene har vi opparbeidet en skikkelig landbruksprofil og starter på Fredag med livdyrauksjon. Lørdag stiller vi ut hest og søndag viser vi andre dyr, som kjøttfe mm. Alle dager stiller vi ut smådyr. Det er viktig at barna får se og ta på dyr. Vi har stallplass til 150 dyr. Disse plassene fylles opp flere ganger under dyrskuet.

Utstillere:

Utstillere hører selvfølgelig med. Dyrskuet har flere hundre utstillere av mange slag. Vi legger vekt på å få et variert utvalg av bransjer, slik at det blir interessant å besøke oss både for publikum og utstillere. Dyrskuet har også bygget en ny utstillingshall på 600 kvadratmeter, med toaletter for publikum og dusj for utstillerne.

Gamle maskiner:

I de senere årene har interessen for gamle landbruksmaskiner tatt seg opp. Maskiner som du aldri skulle tro kunne komme i gang igjen er funnet fram fra løer og uthus, til og med fra søpledynga. Med håndlag og kjærlighet er de restaurert og satt i stand. På Dyrskuet viser vi mengder av slike maskiner. Hundre år gamle diselmotorer driver treskeverk og sagbruk, mens de smeller og ryker som de gjorde for generasjoner siden.

Håndverk og Husflid:

Ved siden av å være Sørlandets største landbruksmesse har Lyngdal Dyrskue Sørlandets største utstilling av handverk og husflid. Vi har blant annet en telthall på 1000 kvadratmeter som bare er for slike utstillere. Her kan du se alt fra treskjæring til akvarellmaling og veving.

Bespisning:

Med over 25.000 besøkende som trasker rundt på området i timesvis, er det ikke rart at noen blir sultne. Selvfølgelig er det mat å få. Vi har sørlandets største kafeteria med over 3oo sitteplasser. Dessuten har vi store griller ute på området, hvor du raskt kan få deg en matbit.

Program:

Vi har som vanlig et stort program med kjente artister og annet. Fra tidligere år kan vi nevne: Tone Damli Aaberge, Liv Marit Vedvik, Erik og Kriss, Staut, Rita Eriksen, Lindesnes Trekkspillklubb, Plumbo, Eva & the Heartbreakers, Stian Fjelldal, PK & Dansefolket, Anita Hegerland, Scandinavia, Kentucky Riders og mange flere.

Bobil-camping:

Det er mulighet for bobil-camping. Vi har egen parkering for bobiler. Kjør nedover mot Dyrskueområdet og følg skilt mot «Hønsehuset».

Dyrskuet arrangeres av:

  • Ungdomslaget Lyngdølen
  • Lyngdal Røde Kors
  • Lyngdal Skytterlag
  • Lyngdal Idrettslag, Håndballgruppe.

Alt arbeid blir gjort på dugnad, og det kreves nærmere 5000 dugnadstimer for å få arrangementet av stabelen. Nesten 20 prosent av den voksne befolkningen i Lyngdal er på en eller annen måte med på dette arbeidet. Arbeid og forberedelser pågår hele året, men selvfølgelig mest i dyrskueuka. Da er 500 dugnadsarbeidere i sving på Prestneset. Overskuddet fra Dyrskuet går i sin helhet til de fire arrangørene og til å utvikle dyrskuet.

Lyngdal:

Lyngdal ligger sentralt i Vest-Agder og er vest fylkets største handelssenter. Dyrskuet ligger på Prestneset, like ved E39.