Ildsjeler. Koordinator Bjørn Vidringstad (fra venstre), leder Oddvar Fredriksen og koordinator Reidun Høyland.

I år kan barna herje på kanskje Norges største hoppeslott, og på søndagen inviteres du til en brukthandel utenom det vanlige.

Av Erlend Haddeland (Media Sør)

– Vi har bestilt et fantastisk vær! 15–20 grader og sol. Det kan bli litt problemer med veps rundt slushmaskinene , av erfaring, men shit, la gå, sier det ferskeste tilskuddet i dyrskukomiteen, Reidun Høyland, og gliser.

Det er ingen tvil om at komiteen skulle ønske de rådet over været. Første helga i september kan alt skje, og verken støvler eller shorts er uvanlige bekledninger på denne tiden av året. I dagene før det braker løs sjekker Bjørn Vidringstad været oftere enn sauene på jordet breker.

Det komiteen derimot har sterk innflytelse på, er programmet. Og i år blir det noe for enhver smak.

Nytt på menyen for 2022

Det som gjør Dyrskuet til Dyrskuet, står sentralt: dyr, kjøretøy og boder. Men i år blir det også noen nye attraksjoner:

  • to gigantiske hoppeslott, kanskje Norges største
  • et eget område for bagasjeromssalg • talentiaden Dyrskue-talenter, med Kjell Elvis som ­programleder
  • en matrevolusjon, med Helge Tislavoll fra God Middag i spissen

– Tanken med bagasjeromssalget er at vanlige folk kan fylle bilen, hengeren eller varebilen og komme for å selge. Perfekt for deg som har for mye hjemme, og vil selge unna noen ting. Bruktmarkedet er himlane populært om dagen, sier Reidun Høyland.

Krevende oppstart

Årets utgave av Dyrskuet blir det første siden 2019. Komiteen erkjenner at det er krevende å sveive arrangementet i gang igjen, og håper folk ønsker å støtte opp om det som har vært en folkefest i Lyngdal gjennom generasjoner. I år er de ett arrangørlag mindre enn tidligere etter at Røde Kors takket for seg i forkant av årets arrangement. De tre arrangørlagene – Lyngdal Skytterlag, UL Lyngdølen og Lyngdal ILs håndballgruppe – står for et anslått dugnadstimer på opptil 1200 hver, anslår Bjørn Vidringstad. 

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått i oppkjøringen til Dyrskuet?

– Mange er glade for at det kommer tilbake. Endelig i gang igjen, og de gleder seg til å besøke dyrskuplassen igjen, sier Vidringstad, en av ringrevene i komiteen. 

Variert utvalg av utstillere

Han legger til:

– Samtidig skal vi innrømme at det er tungt å dra igang igjen etter pandemien. Flere som har stått på stand tidligere har sagt at de ikke kan i år, men vil melde seg på i 2023. Noen bransjer sliter med vareleveringen, blant andre bilforhandlere, så dette er utfordringer som er utenfor våre hender, fortsetter han.

– Det blir som alltid variert utvalg av utstillere. Alt fra Tupperware til bil, husflid til bøker og mat, sier Reidun Høyland.

I år stiller Bilbyen Lyngdal med felles stand i motoravdelingen.

Kjell Elvis inviterer til talentiade

Talentiade. Dyrskue-talenter, med programleder Kjell Elvis, inviterer talenter som kan alt fra å trylle, sluke sverd, spille et instrument, synge, buktale, plystre, danse – eller noe helt annet – til å vise seg frem på hovedscenen på søndagen og vinne flotte premier.

Koordinator Bjørn Vidringstad

Følger værmeldingen tett. Koordinator Bjørn Vidringstad er alltid spent på om det blir paraply og støvler eller solbriller og t-skjorte. Bildet er tatt på dyrskueplassen i starten av august.

Bagasjeromssalg

Bruktkupp. På søndag formiddag arrangeres det bagasjeromssalg. Dette er en ypperlig anledning til å rydde boden eller garasjen for kunstløpskøyter, gressklippere, CD-er eller andre «lopper» som du tror andre vil kunne få glede av.

Veteranbiler

Veteranbiler. Bil- og motorinteresserte får massevis å se på under ­Dyrskuet. Her representert ved Jan Bråtlunds Opel Rekord Caravan, 1961-modell.

Veteranbiler og spesielle biler

På lørdagen er det den store bil-dagen.

– Da ønsker vi at flest mulig finner frem smykkene sine av noen biler og drar på Dyrskue, også veterantraktorer. Det blir premiering for modellene fra 1930–2000, én premie for hvert tiår, forteller Reidun Høyland.

Her blir både publikumsfavoritt og fine eller spesielle biler premiert.

– Mye biler og lyd hadde vært gøy. Og så er det gratis inngang for sjåføren, sier hun.

Vi har bestilt et fantastisk vær! 15–20 grader og sol.

Reidun Høyland

Klare for årets folkefest

– Forutenom de frivillige, fullfør setningen: «Det blir ikke Dyrskue uten…»

Trioen trenger betenkningstid.

– Publikum, svarer Bjørn Vidringstad.

– Dyr og veteranbiler, repliserer Oddvar Fredriksen og får anerkjennende nikk av Reidun.

– Veteranbilene trekker mange folk. Her er det flotte ildsjeler som bidrar. Det er en skikkelig positiv gjeng som holder på med det der, fortsetter Fredriksen.

Komiteen er klare for å gi gass for årets store folkefest i Lyngdal. Og de håper du smiler og nikker når de nå spør:

«Kommer du på Dyrskue i år?»

Kortreist mat på Dysrkuet

Kortreist matglede. Kokk Helge Tislavoll og Pål Gunnar Foss samarbeider om å tilby Dyrskuet-gjestene råvarer av ypperste merke.

Dyr på Dyrskuet

Dyr på Dyrskuet. Det blir massevis av dyr å kikke på. Med forbehold om endringer ligger det an til å få se både griser, sau, ulike kuraser, kaniner, geit, alpakka, forskjellige fugler, hest og esler.