Med langt flere påmeldte utstillere i år enn i fjor er det en forventningsfull dyrskuekomité som presenterer årets program. 

 

Der fjorårets utgave av Dyrskuet handlet om å sveive i gang arrangementet etter pandemien, har årets festhelg fått mer fart. Gatene med utstillere blir flere, lengre og mer tettpakket enn i fjor. 


Det er bare å sette av 1.–3. september i kalenderen. Dyrskuet inviterer til en smeltedigel av utstillere. 

– Det blir utstillere med alt fra biler, traktor, landbruksutstyr, lefser, håndarbeid, mat og kaffe. sier Bjørn Vidringstad i komitéen. 

Helene Bøksle inntar dyrskuescenen på søndagen mens lille Caesar, myntet mer på den yngre garde, starter ballet på fredagen, Innimellom kommer Sydvest’n Trekkspillklubb, Sound of Happiness og det lokale storbandet The Kiises. 

Se detaljert program i bunnen av saken

Barnas dyrskue

Dyrskuet har i moderne tid vært i barnas tegn. I år kommer det intet mindre enn tre hoppeslott, eget område med dyr, traktorkjøring med gråtass, ansiktsmaling, hesteridning og besøk av selveste brannbamsen Bjørnis. 

Speideren stiller tradisjonen tro, og i år har de planlagt å lage en aktivitetsløype som barna kan bryne seg på. Qvaas Traktorlag er tilbake, og de stiller med traktorer av den gode, gamle sorten. Det blir også en egen bilutstilling på søndag med kåring, der folk fra den lokale AmCar-klubben er i juryen. 

Livdyrauksjon og landbruksauksjon

Livdyrauksjonen gjør sitt comeback på årets Dyrskue.

Den legendariske auksjonariusen Håkon Marius Kvæken vil stå for selve auksjonen, med fokus på storfe. Henning Kolnes vil også bistå med sin ekspertise.

Fredag 1. september er datoen å merke seg, og komiteen ser frem til en spennende auksjon på Dyrskue.

– Det var derfor de startet opp Dyrskuet i Lyngdal i 1857, bak Lyngdal Karosseri & Auto, der stod det gamle staller i sin tid. Det var mye folk, styr og leven, og litt slossing. Det siste der står vi over, sier Vidringstad. 

Det blir også en egen landbruksauksjon, ledet av Norges mest kontroversielle cowboy: Arvid Mæland Høsten 2022 var han hovedpersonen i TV-serien «Cowboyen og kongen» som ble sendt på NRK. Serien ga seerne et innblikk i Mælands eventyrlige liv og hans dype lidenskap for cowboykulturen.

– Folk kan melde inn ting de vil selge, både private bønder og landbruksbutikker. Det som er skrap for noen, kan være gull for andre, sier Reidun Høyland i komiteen. 

 

Ku som ligger i høyet og slapper av

Velger vekk tivoli

I årenes løp har tivoli vært en viktig del av begivenheten. De siste årene har det glimret med sitt fravær. Heller ikke i år blir det tivoli på Dyrskuet. 

– Tivoli er dyrt og vanskelig å få tak i. Det er få aktører igjen i markedet, og de få er som regel ikke interessert i å kjøre ned til Sørlandet for bare ett arrangement. Før betalte tivoliet flere hundretusen for å få lov til å stå der, nå må vi stille flere hundretusen i garanti.

I fjor kunne vi endelig betale dugnadslagene en solid sum for den avgjørende dugnadsinnsatsen. Derfor ønsker ikke lagene å  risikere dette med å ryke på en tivoli-smell økonomisk, svarer Vidringstad. 

Skjemt og alvor

På Dyrskuets første dag skal politikerne til pers i debatt. Dette skjer på hovedscenen, under ledelse av tidligere redaktør i Lyngdals Avis, Lars Rekaa. Dagen derpå er det fylkespolitikerne som møtes til debatt, ledet av Agder-redaktør Kristen Munksgaard. Med knapt en uke igjen til valget 11. september, er dette en glitrende mulighet til å bli bedre kjent med politikerne og synspunktene deres. 

Selv om politikk kan være alvorlig nok, er aldri den gode, gamle dyrskuestemningen langt unna. 

Tradisjoner, traktorer og barneglede kan fort bli den perfekte oppskriften for en uforglemmelig opplevelse for hele familien.

Så grip kalenderen og marker 1.–3. september nå, for denne helgen vil du ikke gå glipp av.